Astazi, in toata lumea, in jur de 215 mil. copii lucreaza, unii dintre ei cu norma intreaga, se arata intr-un articol publicat pe site-ul Organizatiei Mondiale a Muncii (www.ilo.org).
Prin urmare, acestia nu merg la scoala si au timp limitat pentru joaca. Din cauza conditiilor in care traiesc multi nu se alimenteaza corect si nici nu beneficiaza de servicii de sanatate corespunzatoare.
Dintre acestia, ILO (International Labour Organization) estimeaza ca un numar de aproximativ 10.5 mil sunt lucratori in casele oamenilor, in conditii riscante si uneori asemanatoare sclaviei.
Dintre acestia 6.5 mil au varste cuprinse intre 5 si 14 ani, iar mai mult de 71% sunt fete.
Conform ultimelor rezultate ale studiului acestei organizatii, copiii desfasoara munci casnice : curatenie, calcat, gatit, aranjarea gradinii, ingrijirea altor copii dar si a varstnicilor. Munca domestica nu este recunoscuta ca si o forma de munca pentru copii datorita relatiilor care exista cu familia angajatoare, unde copilul chiar daca lucreaza nu este considerat angajat, si desi locuieste cu familia respectiva, nu este tratat ca si un membru al familiei.
Organismele international considera aceasta forma un angajament care “exploateaza” copiii, ingradindu-le libertatea si expunandu-i la un mediu nesigur.
Conventia ILO privind varsta minima solicita statelor sa precizeze prin legislatia nationala ca varsta minima pentru relatia de angajare sa nu fie mai mica decat varsta la care isi finalizeaza educatia obligatorie si care in nici un caz nu trebuie sa fie mai mica de 15 ani. Prin exceptie, o tara ale carei conditii economice si educationale sunt insuficiente poate, in anumite conditii, sa adopte o varsta minima de 14 ani.